Pogosta vprašanja

 • Ali Reiki čisti in zakaj?
  • Da. Po tem, ko se začnete ukvarjati z Reikijem se viša nivo energije v vaših telesih, kar se seveda občuti kot napredek. V duhu napredka pa je potrebno nekatere stvari predelati in odstraniti iz naših teles (čustvenega, mentalnega, tudi fizičnega) in te hoče Reiki izpodriniti, da bi lahko vzpostavil ravnovesje.  Je torej proces, ki je neizbežen in se praviloma zgodi pri vsaki tehniki osebnega razvoja katero vzamemo zares. Ni mogoče imeti čistega stanovanja brez čiščenja, je tako? Enako velja za našo psiho in telo.
 • Kaj pomeni to, da se mi je po njegovem izvajanju stanje z začetka malo poslabšalo?
  • To samo pomeni, da se je začel proces čiščenja (katerega opisujem zgoraj) in je visoka vibracija energije, ki jo Reiki nosi, začela pritiskati na blokade (z namenom, da bi se te lahko sprocesirale in sprostile). Torej, to je proces uravnovešanja in je ok (dokler ne traja tedne seveda. V tem primeru bi šlo za kaj drugega. Ponavadi gre za zelo kratko poslabšanje, ki pa tudi ni nujno pri vseh).
 • Zakaj me ob Reikiju ali po njem kdaj boli glava?
  • Ponavadi zaradi premalo tekočine. Če popijete premalo vode, pogosto začne boleti glava že brez Reikija. Če izvajate Reiki, pa je potrebno dodajati več vode (boste tudi bolj žejni). V kolikor ne, se lahko pojavi pritisk v glavi. Samo prekinite delo z reikijem in nekaj časa več pijte. V kolikor ne mine, je pa to morda lahko proces čiščenja in se je pametno vprašati, če se morda česa oklepamo in ne uspemo spustiti (in se frustracija kaže kot bolečina v glavi). V kolikor glavoboli trajajo kljub temu, je seveda vedno pametno obiskati zdravnika.
 • Koliko ga lahko izvajam?
  • Reikija lahko izvajate toliko, kolikor vam ustreza. Brez težav večkrat na dan. Lahko v istem dnevu zase in tudi za druge. Reiki težko »predoziramo«, ker gre za to, da energija sama uravnava delovanje in se usklajuje z vami in vašim telesom. »Preveč« bi lahko bilo le v smislu, da bi vas začelo več čistiti, kot bi si želeli ali da bi prihajalo do pogostih pritiskov v glavi zaradi dehidracije. Škoditi pa ne more.
 • Kaj je to Reiki iniciacija ali uglasitev?
  • Reiki iniciacijo sama najlažje razložim kot ritual odpiranja čaker katerega namen je, da energija lažje in hitreje steče.  Življenjska energija seveda teče po vas že pred tem (in lahko jo tudi že zaznavate) in bo po tem, vendar se po iniciaciji ta pretok zaradi odpiranja in čiščenja kanala pojača in ste tako boljši Reiki prevodnik (kar omogoča da v vas in skozi vas steče več energije kot prej in prinaša vse, kar Reiki prinaša).  Kanal po katerem teče Reiki se postopoma krepi in odpira po vsaki novi stopnji (ki vedno zajema tudi novo iniciacijo), predvsem pa po tem, ko se tekom dela na sebi čistijo blokade (čustvene, mentalne itd.).
 • Zakaj so pri Reikiju pomembni simboli?
  • Reiki je mogoče izvajati tudi brez simbolov. Za njegovo delovanje niso povsem nujni, so pa dobro pomagalo in orodje. Sama jih najraje razlagam kot ključke, ki nam pomagajo, da se lažje odpremo na določene vibracije, ki jih nosijo in s tem okrepijo delovanje Reikija kot takega.
 • Bom čutil/a Reiki? Kaj pa če ne?
  • Nekateri Reiki takoj zaznavajo (čutijo), drugi spet ne. Torej čutenje ni odvisno od samega Reikija, temveč od posameznika oz. natačneje od njegove odprtosti. Bolj kot je oseba povezana z umom, manj je ponavadi s telesom (in čustvi, čutenjem nasploh), zato potrebujejo take osebe lahko več časa, da začutijo energijo. Čutenje ovira tudi nesproščenost, nemir, strah, pričakovanja in podobno.Sama udeležencem vedno povem, da ni bistvo v čutenju (to je nekaj, kar pride zraven ), temveč v učinkih in napredku. Ker pa vem, da smo ljudje večinoma taki, da si želimo Reiki tudi začutiti, da bi lažje verjeli vanj, se tudi čutenje prej ali slej zgodi, le nekateri potrebujejo za to vztrajati malo dlje od drugih.
 • Kako vem kdaj naj grem na višjo stopnjo?
  • Knjige podajajo zelo različne informacije o tem, kdaj naj bi bil pravi čas za napredovanje med stopnjami (od 21h dni pa do pol leta). Osebno menim, da smo si različni in je bolje poslušati svoj notranji glas, kot pa knjige. Seveda je pomembno koliko oseba tehniko redno izvaja (ne samo da mine določen čas) ali je Reiki prva in edina tehnika s katero se ukvarja ali ne, ali jo sploh vleče naprej in podobno. Zato svetujem, da poslušate svoj notranji glas, obenem pa ste pozorni na to ali ste osvojili vse, kar vam je ponudila stopnja, katero ste že opravili in ali ste čustveno/mentalno stabilni. Dokler se dogaja čiščenje, je morda smiselno z nadaljevanjem še počakati. Tako da boste imeli kar največ od vsake stopnje in tečaja.
 • Ali je res vsak lahko Reikist?
  • Vsak izmed nas že prevaja življenjsko  energijo sam po sebi, pri Reikiju gre za to, da se ta pretok ojača pri iniciaciji in preko izvajanja tehnike, zato bi težko rekli, da kdo ne more biti Reikist, če si to želi. Saj ni v tem procesu nič nadnaravnega. V kolikor pa govorimo o tem ali je vsak resnično dober prevodnik za pomagati naprej veliko ljudem, pa je moje mnenje drugačno. Tudi za to verjamem, da ima čisto vsak potencial, primeren pa se mi zdi tisti, ki je predelal toliko svojih blokad, da lahko resnično podpre druge- in to ne samo na nivoju energije kot tudi v tem, da je človek (ne manipulira, zlorablja strank, izkorišča itd) s srčno željo pomagati sočloveku. Sama bi bila pozorna že na to, ali se imenuje “zdravilec”. Zdravilec zdravi, pri Reikiju smo pa prevodniki, Reiki je tisti, ki prinaša ravnovesje, oseba se zdravi sama. Tako da bolj kot se nekdo visoko kuje, dlje od njega je moj nasvet iti.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.